مادربرد های سری Prime 200 شرکت Asus با تکنولوژی کارآمد و محبوب 5X Protection III توسعه یافته اند، از بهترین اجزا و قطعات ساخته شده اند، طراحی زیبایی دارند و از استاندارد های سخت گیرانه ای گذشته اند تا کیفیت و دوام بلند مدت مادربرد را تضمین کنند.
سری Prime این شرکت، انقلاب بعدی مادربرد های Asus به حساب می آید که قدمتش از 1989 می باشد. تیم مهندسین با تجربه و خبره ایسوس با ساخت این مادربرد ها می خواهند کاربران را قادر سازند تا از مزایای شخصی سازی آن بهره ببرند. در این بین دو مادربرد Asus PRIME B250M-A و PRIME B250M-C از این سری آمده اند تا نیاز کاربران معمولی به یک مادربرد استاندارد و کارآمد را رفع کنند. اگر قصد خرید مادربرد PRIME B250M-C ایسوس و یا مادربرد PRIME B250M-A ایسوس را دارید، با نقد و بررسی تخصصی این دو مادربرد با ما در فروشگاه اینترنتی هدف همراه باشید
ایسوس یکی از بزرگترین و مهمترین سازنده های مادربرد در جهان است که با رویه منحصر به فرد Design Thinking از استاندارد های صنعت پیروی می کند و از اجزای با کیفیتی پشتیبانی می کند تا نهایت محافظت را از قطعات جانبی به عمل آورد. این شرکت ادعا دارد که مادربرد هایش می تواند با بیش از 1000 قطعه و دستگاه سازگاری داشته باشد و هر مدل آن بیش از 8000 ساعت کار مفید کند. ایسوس خیالتان را راحت می کند که مادربردی که خریداری کرده اید برای هر محیط یا برنامه ای مناسب است.
خرید مادربرد های ایسوس پرایم بی 250 ام - ای و ایسوس پرایم بی 250 ام - سی برای کاربرانی که می خواهند یک دسکتاپ استاندارد برای استفاده روزمره داشته باشند، یک انتخاب عالی است. تفاوت این دو مدل مادربرد تنها در تعداد پورت های داخلی و خارجی آن هاست، چرا که هر دو مبتنی بر پورت LGA 1151 و چیپست B250 اینتل هستند. در ادامه به معرفی و بررسی هر یک از این دو مادربرد می پردازیم.
محتویات درون جعبه
شباهت دو مادربرد PRIME B250M-A و PRIME B250M-C از محتویات درون جعبه آن ها نیز پیداست. تنها تفاوت اقلام درون جعبه وجود یک کیت پیچ اضافه M.2 برای PRIME B250M-A است. به غیر از این محتویات درون جعبه هر دو مادربرد یکسان و به قرار زیر است.
- دفترچه راهنما
- محافظ پنل خروجی یا I/O
- دو کابل SATA با سرعت 6Gb/s
- پیچ های حافظه M.2 (برای مدل A دو کیت و برای مدل C یک کیت)
- دی وی دی درایو ها و پشتیبانی نرم افزاری
طراحی و پورت های درونی
دو مادربرد PRIME B250M-A و PRIME B250M-C ایسوس به طور تقریبی طراحی یکسانی دارند ولی در پورت های درونی و برخی از ویژگی های تفاوت هایی جزئی دارند، بنابراین در ادامه هر یک از آن ها را به صورت جداگانه بررسی خواهیم کرد.
طراحی و پورت های درونی مادربرد Asus PRIME B250M-A
نکته ای که قبل از خرید مادربرد ایسوس PRIME B250M-A باید به آن توجه کنید، پورت های درونی و سازگاری با اجزایی است که می خواهید به آن نصب کنید.
این مادربرد از پردازنده های نسل ششم و هفتم Corei7/Core i5/Core i3/Pentium/Celeron پشتیبانی می کند و از سوکت LGA 1151 هم استفاده می کند.
سمت راست مادربرد می توان چهار اسلات رم را دید که از نوع DDR4 2400 مگاهرتزی هستند و از XMP هم پشتیبانی می کنند. به علت محدودیت های چیپست اینتل، فرکانس 2400 مگاهرتزی این نوع رم ها تنها توسط نسل 7 از پردازنده های این شرکت ساپورت می شود و رم هایی با فرکانس بالاتر حداکثر می توانند با فرکانس 2400 کار کنند. اگر از پردازنده نسل ششمی هم استفاده می کنید باید بدانید که حداکثر فرکانس رم 2133 مگاهرتز است و استفاده از رم هایی با فرکانس بیشتر کاری بیهوده است چرا که حداکثر فرکانس آن 2133 مگاهرتز خواهد بود.
این اسلات ها از نوع Dual Channel هستند و حداکثر می توانند 64 گیگابایت حافظه RAM را پشتیبانی کنند، این یعنی می توان در هر اسلات یک رم 16 گیگابایتی تعبیه کرد.
تقریبا وسط مادربرد ایسوس PRIME B250M-A، محل قرارگیری پردازنده را مشاهده می کنید که فقط از پردازنده های نسل ششم و هفتم شرکت اینتل پشتیبانی می کنند. نوع سوکت این پردازنده باید LGA 1151 باشد و از تکنولوژی Turbo Boos 2.0 هم پشتیبانی می کند. البته لازم به ذکر است که پشتیبانی از این نوع تکنولوژی به نوع CPU شما بستگی دارد. برای مشاهده لیست کامل پردازندهها میتوانید به سایت ایسوس مراجعه کنید.
برای نصب کارت گرافیک خارجی هم یک اسلات PCIe 3.0/2.0 x16 و دو اسلات PCIe 3.0/2.0 x1 هم تعبیه شده تا در صورت لزوم از پردازنده های گرافیکی جداگانه هم بهره ببرید.
اسلات های SATA هم مثل سایر مادربرد های این رده، شش عدد است که سرعت 6 گیگابیت بر ثانیه ای دارند. پورت M.2 برای نصب هارد درایو اما دو عدد است. پورت M.2 اول از نوع M.2 Socket 3 با M Key است که از حافظه های 2242/2260/2280 پشتیبانی می کند و در حالت های SATA و PCIE x4 است. پورت M.2 دوم هم از نوع Socket 3 با M Key است و از حافظه های 2242/2260/2280 پشتیبانی می کند و در حالت PCIE x4 است. این پورت از تکنولوژی Optane اینتل هم پشتیبانی می کند. این تکنولوژی تنها هنگام استفاده از پردازنده های نسل هفتم اینتل پشتیبانی می شود و قبل از آن باید درایور ها و BIOS را به آخرین نسخه به روز رسانی کرد.
طراحی و پورت های درونی مادربرد Asus PRIME B250M-C
درست مثل نسخه مادربرد PRIME B250M-A، مادربرد PRIME B250M-C هم از چهار اسلات رم DDR4 با حداکثر فراکانس 2400 مگاهرتز پشتیبانی میکند و شرایط استفاده از فرکانس های آن نیز همانند نسخه A است. محل قرارگیری پردازنده هم مثل برادر این مادربرد، در وسط آن است. سوکت پشتیبان شده آن LGA 1151 است و از پردازنده های نسل ششم و هفتم اینتل و مبتنی بر چیپست B250 پشتیبانی می کند.
پردازنده های ساپورت شده توسط این مادربرد Core i7/Core i5/Core i3/Pentium/Celeron هستند که با فرآیند 14 نانومتری توسعه یافته اند. مادربرد PRIME B250M-C از تکنولوژی Turbo Boost 2.0 اینتل هم پشتیبانی می کند. برای مشاهده لیست کامل پردازندهها میتوانید به سایت ایسوس مراجعه کنید.
اسلات های اضافی برای نصب کارت گرافیک هم به این قرار هستند. یک اسلات PCIe 3.0/2.0 x16 + دو اسلات PCIe 3.0/2.0 x1 + یک اسلات PCI معمولی.
برای نصب سایر اجزا و همچنین حافظه های داخلی در مادربرد ایسوس PRIME B250M-C هم 6 پورت SATA با سرعت 6Gb/s و دو پورت M.2 تعبیه شده است. پورت M.2 اول از نوع Socket 3 با M key است و از حافظه های نوع 2242/2260/2280 در حالت های SATA و PCIe پشتیبانی می کند. پورت M.2 دوم هم از نوع Socket 3 با M Key است و از حافظه های نوع 2242/2260/2280 در حالت PCIe x4 پشتیبانی می کند.
با اینکه تفاوت میان دو مادربرد PRIME B250M-A و PRIME B250M-C ایسوس چندان زیاد نیست، قیمت مادربرد ASUS PRIME B250M-A کمی از قیمت مادربرد ایسوس PRIME B250M-C کمتر است. بنابراین انتخاب مادربرد ایسوس PRIME B250M-C برای کاربران عادی که قصد دارند یک رایانه رومیزی متوسط ولی کارآمد و قوی داشته باشند و مدت طولانی ای هم از آن استفاده کنند، انتخاب مناسبی است.
پنل خروجی
مادربرد ASUS PRIME B250M-A در بخش پشتی خود پورت های خروجی متعددی دارد که به این صورت است: یک پورت بنفش رنگ PS/2 برای کیبورد، یک پورت PS/2 سبز رنگ برای ماوس، یک DVI-D و یک پورت D-Sub برای انتقال ویدیو، پورت HDMI و سه پورت صدا، یک پورت LAN از نوع Rj45، دو پورت USB 3.1 Gen 1 آبی رنگ، دو پورت USB 2.0 و در آخر یک پورت USB-C با سرعت 5Gb/s.
مادربرد ASUS PRIME B250M-C از نظر پورت های خروجی هم کمی با نسخه A تفاوت دارد. در این مادربرد یک پورت PS/2 بنفش رنگ برای کیبورد و یک PS/2 سبز رنگ دیگر برای ماوس، یک پورت DVI-D، یک پورت D-Sub، یک پورت HDMI و یک پورت DisplayPort برای انتقال ویدیو و نمایشگر و یک پورت LAN از نوع Rj45 برای اتصال به اینترنت و چهار پورت USB 3.1 Gen 1 و دو پورت USB 2.0 و در آخر سه پورت صدا دارد.
سایر ویژگی ها
کمپانی ایسوس مدعی شده که دو مادربرد PRIME B250M-A و PRIME B250M-C را به سیستم امنیتی پنجگانه 5X Protection III مزین کرده است. اولین جزو SafeSlot Core است که در واقع شیار انحصاری ایسوس است که 1.6 برابر نسبت به اسلاتهای معمولی استحکام بیشتری دارد. این اسلات با یک گیرهی خاص به مادربرد متصل میشود و مقاومت آن در برابر برش 1.3 برابر بیشتر است. جزو دوم LAN Guard است که در واقع سیستمی محافظتی در بخش مربوط به سختافزار شبکه است که با استفاده از تکنولوژی جفتسازی سیگنالها و خازنهای ضد EMI نصب شده ارتباطی مطمئنتر را رقم میزند. Overvoltage سومین بخش این سیستم است که مربوط به تکنولوژی کنترل ولتاژ ورودی برای کاهش احتمال آسیب به قطعات درونی مادربرد است.
بخش چهارم DIGI + VRM است، به کمک این تکنولوژی منحصربفرد ایسوس، توان ورودی از منبع تغذیه، به صورت ثابت و بدون نوسان جریان مییابد. محافظ ضد زنگ پنل خروجی هم پنجمین بخش این سیستم است که از جنس آلیاژ فولاد ضد زنگ یا Stainless Steel است و کیفیت بالایی دارد.
هر دو مادربرد از چیپست صدای Realtek ALC887 با هشت کانال استفاده میکنند. ولی چیپست LAN نسخه A از نوع Realtek RTL8111H با حداکثر سرعت 10/100/1000 مگابیت بر ثانیه است، در حالیکه چیپست LAN نسخه C از نوع Intel I219-V با سرعت 10/100/1000 مگابیت بر ثانیه می باشد.
دو مادربرد PRIME B250M-A و PRIME B250M-C ایسوس از نسخه 32 بیتی و 64 بیتی سیستم عامل های 10، 8.1 و 7 پشتیبانی می کنند. البته نسخه 64 بیتی ویندوز 8.1 و نسخه های 32 و 64 بیتی ویندوز 7 تنها هنگام استفاده از پردازنده های نسل ششم اینتل قابل استفاده هستند.
از جمله ویژگی های خاص مادربرد ASUS PRIME B250M-A:
- AI Suite 3: نرم افزاری برای کار با بخش های مختلف مادربرد مثل اورکلاک، مصرف انرژی، سرعت فن ها، ولتاژ و...
- AI Charger
- ESD Guards
- ASUS UEFI BIOS EZ Mode با یک رابط کاربری زیبا و کاربر پسند
- طراحی بدون فن شیک برای کاهش دما بدون صدا
- ASUS Fan Xpert 2+: استفاده از سنسورهای دما برای روشن و خاموش کردن به موقع فن ها
- ASUS Q-Design و ASUS Q-DIMM
از جمله ویژگی های خاص مادربرد ASUS PRIME B250M-C:
- 5X Protection III: این سیستم حفاظتی از پنج بخش SafeSlot Core، LanGuard، Overvoltage Protection، DIGI+ VRM و Stainless-Steel Back I/O تشکیل شده است.
- ESD Guards
- طراحی ضد زنگ و رطوبت
- سیستم مدیریت نرم افزاری ساده
- کارایی مطمئن و بادوام
- ساده بود اسمبل و اتصال قطعات
جمع بندی
همانطور که مطالعه کردید در این مقاله به نقد و بررسی دو مادربرد PRIME B250M-A و PRIME B250M-C ایسوس پرداختیم. به طور تقریبی طراحی یکسانی دارند. خرید مادربرد ASUS PRIME B250M-A برای کاربرانی توصیه می شود که می خواهند با بودجه زیر 5 میلیون تومان یک رایانه رومیزی مناسب و البته بادوام را اسمبل کنند. به جز تفاوتی جزئی در تعداد اسلات ها و پورت های مادربرد PRIME B250M-A با PRIME B250M-C، رنگ نسخه A هم با آن فرق دارد و به رنگ مشکی است.
قیمت مادربرد ایسوس PRIME B250M-C حدود 100 هزار تومان از نسخه A بیشتر است. این تفاوت قیمت می تواند به خاطر استفاده از یک اسلات PCI اضافی باشد. البته PRIME B250M-C یک لایه ضد رطوبت و ضد زنگ هم دارد که در محیط های مختلفی مثل کارخانه ها یا پایگاه های داده دوام می آورد. این مادربرد در دمای 45 درجه و رطوبت 80 درصد تست شده و می تواند تا 168 ساعت بدون مشکل و به صورت بی وقفه کار کند. در ادامه نقاط قوت و ضعف هریک از دو مادربرد PRIME B250M-A و PRIME B250M-C ایسوس آورده شده است.
نقاط قوت ASUS PRIME B250M-A
- پشتیبانی از چهار رم با فرکانس 2400 مگاهرتزی
- امکان استفاده از دو کارت گرافیک به صورت همزمان
- پشتیبانی از سیستم خنک کننده +Fan Xpert 2
- سیستم حفاظتی 5X Protection III
- تعداد پورت های کافی
- حضور پورت USB-C
نقاط ضعف ASUS PRIME B250M-A
- عدم پشتیبانی از پردازنده های نسل هشتم
- تعداد کم اسلات های PCIe
- تعداد کم کابل های SATA درون جعبه
نقاط قوت ASUS PRIME B250M-C
- پشتیبانی از چهار رم با فرکانس 2400 مگاهرتزی
- امکان اتصال دو کارت گرافیک به صورت همزمان
- سیستم حفاظتی 5X Protection III
- وجود یک اسلات PCI
نقاط ضعف ASUS PRIME B250M-C
- عدم پشتیبانی از پردازنده های نسل هشتم
- عدم وجود پورت USB-C
- تعداد کم کابل های SATA درون جعبه